SVT:s politiske kommentator Mats Knutson. Foto: SVT Nyheter

SVT:s Mats Knutson: Inte ens Ekeroth tror han tar hem det här

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen börjar Sverigedemokraternas valkonferens där man ska fastställa listan med riksdagskandidaterna inför höstens val.

Flera stora namn inom partiet, som Kent Ekeroth, petas från listan – något som gjort att en alternativ lista nu presenteras som ett motförslag.

SVT Nyheters politiska kommentator Mats Knutson förklarar mer.

Några av Sverigedemokraternas mest kända riksdagsledamöter, däribland Kent Ekeroth, Linus Bylund och Mikael Jansson, finns inte med på valberedningens förslag till valsedlar inför höstens riksdagsval. Det har upprört många inom partiet som därför arbetar på att lägga fram ett motförslag på helgens valkonferens.

Många vill till exempel se Kent Ekeroth på riksdagslistan, som har varit inblandad i flera krogbråk och därför blivit ett problem för partiledningen. Frågan är nu om valkonferensen kommer att sluta i att Ekeroth är tillbaka in i värmen eller om det blir som valberedningen vill och han slopas ur listan. SVT Nyheters politiska kommentator ger er en kort förklaring till helgens valkonferens.

Val 2018 – #dinröst

Vad kommer att ske på valkonferensen?

– Det här handlar mer om att ha den sista större samlingen inför valet – en liten kick-off. Man har som uppgift dels att fastställa listan och diskutera valplattformen. Det finns inga större meningsskiljaktigheter i partiet som behövs gå igenom. SD är väldigt toppstyrt och eniga i de större frågorna.  

Vilka profilfrågor kommer partiet att ha inför valet?

– De är klara sedan tidigare, det rör sig om sjukvården, migrationspolitiken, kriminalpolitiken och i någon mening också landsbygdspolitiken under parollen ”Sverige som håller samman” och det handlar om integration och landsbygd.

Hur stor chans har den alternativa listan till att spikas?

– Den kommer att ställas mot valberedningens lista och så ska man rösta om det. Det finns en möjlighet att den ska gå igenom men min bedömning är att den inte kommer att göra det. Partiet är som sagt toppstyrt och oftast vinner partiledningen. Jag träffade Kent Ekeroth i riksdagen för ett tag sedan och inte ens han själv trodde att han skulle ta hem det här. Det stöd han har finns utanför riksdagen. Han löper risk att inte hamna på riksdagslistan.

Varför petas så många ur riksdagslistan?

– Det är i linje med Jimmie Åkessons ambition att göra partiet mer salongsfäigt och ta bort personer med koppling till partiets problematiska historia och personer som Kent Ekeroth som hamnar i bråk eller skriver hätska saker på sociala medier. Det är en del i försöket att få en mer välkammad riksdagsgrupp fri från orosmoment, för att nå Åkessons mer övergripande mål att bli ett parti som andra partier kan samarbeta med.

Vad kommer partiledningen tycka om den alternativa listan går igenom?

– Det är ett bakslag för partiledningen som gjort allt för att bli av med Kent Ekeroth. Det blir en prestigeförlust för Åkesson.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet