Kent Ekeroth är omstridd inom partiet. Å ena sidan beskrivs han av partikamrater som en av de hårdast arbetande riksdagsledamöterna och han sägs ligga bakom stora delar av partiets kriminalpolitik. Å andra sidan har han gjort sig känd för en hårdför och kompromisslös retorik och han har flera gånger hamnat i blåsväder. Foto: TT

Strid inom Sverigedemokraterna om Kent Ekeroth

Uppdaterad
Publicerad

Inför Sverigedemokraternas valkonferens i helgen har det blåst upp till strid om partiets kontroversielle riksdagsledamot, Kent Ekeroth. Valberedningen har petat Ekeroth från partiets riksdagslista, något som väckt ont blod bland flera distrikt som nu presenterat en alternativ lista.

På den alternativa riksdagslistan finns Kent Ekeroth med.

– Jag känner att jag har ett starkt stöd i partiet så om jag har ombudens förtroende så räcker det gott för mig, säger Kent Ekeroth som tänker fortsätta som riksdagsledamot om den alternativa listan vinner omröstningen på lördagen.

Bakom den alternativa listan står SD-distriktet i Västerbotten.

– Vi snackar om en politiker som är duktig och kompetent och som utmärkt sig inom partiets kärnområden, säger Petter Nilsson, ordförande för SD Västerbotten, och fortsätter:

– Jag är rätt övertygad om att de ombud som finns på plats kommer att besluta utifrån förnuftet och då har vår lista en chans att gå igenom. 

Hårt arbetande – men flera skandaler

Kent Ekeroth är omstridd inom partiet. Å ena sidan beskrivs han av partikamrater som en av de hårdast arbetande riksdagsledamöterna, och han sägs ligga bakom stora delar av partiets kriminalpolitik.

Å andra sidan har han gjort sig känd för en hårdför och kompromisslös retorik, och han har flera gånger hamnat i blåsväder.

Det var han som filmade den så kallade järnrörsskandalen då han och två partikamrater attackerade komikern Soran Ismail och flera andra personer med såväl rasistiska som sexistiska tillmälen.

Förra året åtalades Kent Ekeroth för ringa misshandel efter ett bråk utanför en nattklubb i centrala Stockholm.

Men trots att han friades i hovrätten vill alltså partiledningen inte ha honom kvar i riksdagen. 

– Partiledningen vet ju om hur media vinklar och beter sig så det är en besvikelse, säger Kent Ekeroth som anser att medias rapportering om honom varit lögnaktig. 

– Partiledningen kanske kör minsta motståndets lag men jag hade förväntat mig att de skulle genomskåda medialogiken.

Mattias Karlsson: ”Inget konstigt”

SD:s gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson tar frågan om Kent Ekeroth med ro.

– Det är i sig inget konstigt att det finns olika uppfattningar kring viktiga frågor i ett stort parti som vårt, säger Mattias Karlsson, SD:s gruppledare i riksdagen:

– Från partiledningens sida hoppas vi dock på att valberedningens förslag vinner stöd, fortsätter han.

Flyttar till Ungern om rösterna inte räcker

Men om den alternativa listan går igenom, hur ska Kent Ekeroth då hantera en partiledning som inte vill ha honom med?

– Jag tror det går att samarbeta ändå, säger han. Partiledningen vet ju att jag gör ett bra jobb i riksdagen så det tror jag vi löser i så fall. 

Om valberedningens riksdagslista går igenom tänker Kent Ekeroth flytta utomlands. 

– Då flyttar jag till Ungern, ett bra land som är på uppgång ekonomiskt och som för en bra politik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.