Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Mikael Wallerstedt/Uppsala universitet, SVT

”Flytt till Dalarna räcker” – så kan Kent Ekeroth bli oppositionsråd i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Hur kan en person som inte varit folkbokförd i Dalarna bli oppositionsråd i regionen? Frågan har blivit aktuell sedan SD presenterade Kent Ekeroth som oppositionsråd i Region Dalarna. Vi bad professor Olle Lundin reda ut vad kommunallagen säger.

– Om Kent Ekeroth folkbokför sig i Dalarna innan regionfullmäktige utser oppositionsråd, så är det inga problem, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

Det var under fredagen som Dala-Demokraten avslöjade att ett av SD:s oppositionsråd i Region Dalarna kommer att bli Kent Ekeroth, tidigare riksdagsledamot för SD.

Regionvalet 2022 Dalarna

Förknippad med järnrörsskandalen

Ekeroth är bland annat förknippad med järnrörsskandalen 2010.

2018 petades han från riksdagslistan. Partiledningen menade då att hans förtroende hos allmänheten skadats genom en rad incidenter han varit inblandad i genom åren.

Upp till regionfullmäktige

Kent Ekeroth är för närvarande skriven på en adress i Stockholm. Om han skriver sig i Dalarna är det upp till regionfullmäktige att välja honom till förtroendeuppdraget oppositionsråd.

Artikeln har uppdaterats. I en tidigare version stod att Kent Ekeroth gjort rasistiska och sexistiska uttalanden i samband med den så kallade järnrörsskandalen. Korrekt är att han var delaktig i skandalen men att det inte var han som stod för dessa uttalanden. SVT beklagar det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Dalarna

Mer i ämnet