Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Snabb att sätta mig i in i frågor”, säger Kent Ekeroth (SD) efter att ha blivit vald till oppositionsråd – ett beslut som klubbades igenom trots att majoriteten la ner sin röst. Foto: SVT

Första mötet för regionen – Ekeroth (SD) vald som oppositionsråd

Uppdaterad
Publicerad

I dag hade regionfullmäktige i Region Dalarna sitt första möte efter valet. Majoriteten i regionstyrelsen består nu av S, C, KD och DSP medan M och SD är de största oppositionspartierna. 

Kent Ekeroth (SD), före detta riksdagsledamot, valdes in i regionstyrelsen som oppositionsråd. Han säger till SVT att han kan tillföra energi, kreativitet och kunskap.

– Och jag är en hyfsat bra debattör, säger han.

Regionvalet 2022 Dalarna

Den kontroversielle politikern, känd för bland annat järnrörsskandalen 2010, stod inte på SD:s regionlista i länet inför valet 2022 och väljarna kunde inte heller rösta på honom i regionvalet. Men då han folkbokförde sig i Rättvik i september blev det möjligt för honom att bli vald som oppositionsråd men utan att ha plats i regionfullmäktige.  

Ordförande för regionstyrelsen är Elin Norén (S), första vice ordförande är Sofia Jarl (C). Andra vice ordförande är Christer Carlsson (M).

Den 14-15 november sker nästa sammanträde och i december väljer man de ledamöter som ska sitta i respektive nämnder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har hittat varandra sakpolitiskt och vi har faktiskt också haft ganska roligt ihop” – hör Elin Norén (S) och de tre andra politikerna i den nya konstellationen i regionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Dalarna

Mer i ämnet