Kent Ekeroth i riksdagens kammare. Foto: TT

Nu är Kent Ekeroth (SD) skriven i Rättvik – på ett vandrarhem

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna vill tillsätta Kent Ekeroth som oppositionsråd i Region Dalarna, trots att han inte stod med på några valsedlar eller har något mandat i regionfullmäktige. Fram tills tisdagen 27 september var han inte heller folkbokförd i Dalarna, men nu är han skriven på en adress i Rättvik som delas med ett vandrarhem.

Ekeroth, ursprungligen från Skåne, har under sommaren och valrörelsen varit folkbokförd i Båstad, men den 22 september folkbokförde han om sig till en adress i Stockholm. Bara fem dagar senare gjorde han en flyttanmälan till en adress i Rättvik, vilket P4 Dalarna berättade först.

SVT Nyheter Dalarna har tidigare pratat med Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, som bedömer att Ekeroth behöver vara folkbokförd i Dalarna när regionfullmäktige väljer in honom till posten.

Regionvalet 2022 Dalarna

Förknippad med järnrörsskandalen

Ekeroth är bland annat förknippad med järnrörsskandalen 2010.

2018 petades han från riksdagslistan. Partiledningen menade då att hans förtroende hos allmänheten skadats genom en rad incidenter han varit inblandad i genom åren.

SVT Nyheter Dalarna söker Kent Ekeroth och representanter för Sverigedemokraterna.

Artikeln har uppdaterats. I en tidigare version stod att Kent Ekeroth gjort rasistiska och sexistiska uttalanden i samband med den så kallade järnrörsskandalen. Korrekt är att han var delaktig i skandalen men att det inte var han som stod för dessa uttalanden. SVT beklagar det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Dalarna

Mer i ämnet