Region Dalarna går bättre än förväntat – ”Tuffa beslut ligger till grund för resultatet”

Uppdaterad
Publicerad

Resultatet för region Dalarna är betydligt bättre än väntat. Preliminära siffror för 2019 visar på ett plus på 155 miljoner.

Budgeterat för fjolåret var ett plus på 100 miljonerr. Nu ligger man alltså 55 miljoner kronor över det. Det meddelade en påtagligt nöjd ordförande i Regionstyrelsen under måndagen.

– Vi är väldigt glada över att ha kunnat åstadkomma detta under vårt första år, säger Ulf Berg (M) om de preliminära siffrorna

Avsätter pengar till pensioner

En del av resultatet kommer sig av att man under 2019 började avsätta pengar till kommande pensioner och att aktiemarknaden har sett till att det har blivit en god avkastning.

Från minus 115 till minus 30 miljoner

Hälso- och sjukvården gör fortfarande ett underskott på minus 30 miljoner, men det är en förbättring jämfört med föregående år då samma siffra låg på minus 115 miljoner.

Definitiva siffror på resultatet väntas komma i april.

 I klippet ovan förklarar regionrådet Ulf Berg (M) hur man lyckats nå resultatet och även vad som kan vara utmanande framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.