Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Måste se över personalkostnaderna” – Björn Ljungqvist (M) är kritisk till Regionens hantering av den ekonomiska krisen. Majoriteten håller inte med. Foto: Anders Hansson/SVT

Region Dalarnas ekonomiska kris – oppositionsrådet: ”Måste bli mer verkstad när det gäller besparingar”

Uppdaterad
Publicerad

– Det måste bli mindre snack och mer verkstad när det gäller de besparingar som behöver göras inom Region Dalarna, det tycker oppositionsrådet Björn Ljungqvist (M). Underskottet är stort och växer för varje månad, menar han.

Region Dalarna får 185 miljoner kronor i utökat statsstöd nästa år men det räcker inte för att få bort underskottet, som bara inom Hälso- och sjukvården blir 775 miljoner redan i år. De styrande har ett åtgärdsprogram med över 300 punkter. Men oppositionen anser att det går för långsamt och pekar bland annat på kostnaderna för inhyrd personal som varit ett problem under många år.

– Att de ökar är ett systemmisslyckande. Sveriges 21 regioner äger frågan och skulle relativt snabbt kunna städa upp hyresmarknaden, men verkar inte kunna enas säger Björn Ljungqvist (M).

Inhyrd personal fortfarande dyr

Sofia Jarl (C), ansvarig för hälso och sjukvården i Dalarna menar att majoriteten redan tittar på hyrläkarkostnaderna:

– Vi har för högt beroende av stafettläkare, vi ska minska läkemedelskostnader och göra vissa organisationsförändringar för bättre samordning tex inom kvinnovården, BB, förlossning och gyn, säger Sofia Jarl (C).

– Nu ligger vi ungefär i nivå med förra året, men det här är helt riktigt ett gissel för oss, säger Sofia Jarl.

Högspecialicerad vård kostar mer

Men underskottet förklaras inte enbart med höga kostnader för hyrpersonal. Till exempel har kostnaderna för inköp av högspecialiserad vård tex hjärtkirurgi ökat mycket, och även röntgen har dragit iväg i förhållande till budget liksom avsättningar till pensioner för anställda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.