Rekordmånga SD-invalda fanns inte på listorna

Uppdaterad
Publicerad

Av de 62 mandat Sverigedemokraterna sitter på runt om i Dalakommunerna, utgörs 16 av personer som inte stod på listan.

Sverigedemokratena rönte inte bara stora framgångar i riksdagsvalet, utan även på kommunal nivå. Efter årets kommunval växte partiet i Dalarnas kommuner med sammanlagt 36 mandat, och gick alltså från 26 stolar till 62.

Men som det enda av de rikstäckande partierna valde man att acceptera handskrivna personröster. Det innebär att man, utöver de namn som finns att kryssa för på listan, kan skriva till egna namn, även om de inte företräder partiet.

Val 2014 – Gävledala

Av de 62 mandaten som Sverigedemokraterna sitter på runt om i dalakommunerna, utgörs 16 av personer som inte stod på listan sedan tidigare. Flera av dem är till och med personer som inte är kända inom partiet sedan tidigare.

En av dessa 16 är nazisten Per Öberg, som kuppades in på ett SD-mandat i Ludvika kommun, av anhängare till Svenska motståndsrörelsen.

Men problem har också uppstått i Gagnefs kommun, där en person blivit inröstad mot sin vilja och har därför valt att avstå sin plats i kommunfullmäktige.

Valsystemet kan alltså användas till att ge mandat åt andra personer med mycket få väljare. Ett system som Länsstyrelsens valansvariga, Helle Bryn-Jensen ser som problematiskt.

– Jag kan tycka att det finns ett demokratiskt problem. Vi har en demokrati som bygger på partipolitik och då tycker jag att det är partierna som ska bestämma vilka som ska representera dem på de olika fullmäktigeplatserna. När man kan göra på det här viset med öppna listor så kan vem som helst skriva vilket namns som helst på en valsedel, det tycker jag inte är i paritet med det svenska sättet att se på demokrati, säger hon.

SVT Gävledala hade bokat en intervju med Sverigedemokraternas distriktsordförande Jenny Nordahl för att få en kommentar om det uppkommna läget. Men strax innan avbokade hon mötet.

Vi har även sökt ett flertal andra representanter för Sverigedemokraterna, men utan framgång.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Gävledala

Mer i ämnet