20-åriga Dorothea blev lärarvikarie direkt efter gymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

Behovet av behöriga lärare i Sveriges grundskolor är stort och efterfrågan har nu ökat enligt ny statistik från Skolverket. Samtidigt behövs det också många vikarier i grundskolan. Enligt rektorn på Västra skolan i Falun så är det mest unga människor som kommer från gymnasiet som är lärarvikarier på skolan.

– Det finns vissa nackdelar med att vikarierna är unga. Det kan ju vara lättare att jobba på högstadiet om man har lite större åldersspann till eleverna, säger Christian Lund, rektor på Västra skolan.

”Inga problem”

Men han säger att han inte fått några reaktioner från elevernas föräldrar om de unga, ibland outbildade lärarvikarierna.

– Nej det har jag inte fått. Om man har vikarier vid något enstaka tillfälle så behöver man inte heller vara orolig som förälder. De har sina mål och direktiv under den lektionen och därefter har eleverna behörig personal igen. Betygssättningen görs ju av den ordinarie personal, så då är det inga problem tycker jag.

Rektor på Västra skolan i Falun, Christian Lund. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Kan locka folk till yrket

Rektorn Christian Lund säger att han också ser positivt på de unga vikarierna.

– Det har sina fördelar också. Jag ser det som att vi kan locka dem till att jobba i skolan, säger han och fortsätter:

– Om vi inte hade yngre vikarier så kunde vi kanske inte få in dem här och tänka att skolan är en attraktiv arbetsplats. Det tycker jag man får möjlighet till nu.

Eleven Aissa Diallo går i årskurs 7 på Västra skolan och hon tycker att det är viss skillnad på de unga lärarvikarierna och de lärare som är äldre.

– De som är yngre, typ 20 år, brukar vara lite strängare än de som är äldre, känns det som, säger hon.

Kolla på klippet ovan för att höra 20-åriga lärarvikarien och rektorsassistenten Dorothea Lundvik, vid Västra skolan i Falun, om hur det är att jobba som ung vikarie i skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.