Hör vad rektorn på Kyrkskolan i Ludvika känner oro över gällande elevernas användning av motorfordon. Foto: Tobias Enmark/SVT

Rektorn vid Kyrkskolan i Ludvika slår larm om elevernas buskörningar

Uppdaterad
Publicerad

I Ludvika har har man till veckan bjudit in föräldrar och högstadieelever från Ludvika och Smedjebacken till en informationskväll kring användningen av motorfordon. Polisen kommer också medverka. Anledningen är att det finns farhågor kring att elever kommer råka illa ut i trafiken.

”Vi känner stor oro över att någon förr eller senare kommer att bli allvarligt skadad eller förlora sitt liv” – så står det i en inbjudan som gått ut till föräldrar och elever i Ludvika och Smedjebacken.

Det är flera högstadieskolor i de båda kommunerna som bjuder in till ett möte, där polisen också kommer delta, för att prata om ungdomars beteende kring användning av EPA-traktorer, mopedbilar och A-traktorer.

A-traktorer i Dalarna

Elever inblandade i allvarlig olycka

Bakgrunden till träffen är att några elever tidigare i år råkade ut för en allvarlig trafikolycka där en mopedbil var inblandad.

Agneta Carlsson Byström, som är rektor för årskurs 7-9 på Kyrkskolan i Ludvika hoppas att informationsträffen kan göra skillnad.

– Det är mycket som händer på ungdomarnas fritid som också nånstans hamnar här på skolan. Då kan det här vara en sak, att uppmärksamma det vi hör och ser. Vet vårdnadshavare om det så kan vi tillsammans göra bra saker så att ungdomar inte råkar ut för några olyckor, säger hon.

I klippet ovan berättar rektorn Agneta Carlsson Byström varför hon är orolig för att något mer ska hända.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

A-traktorer i Dalarna

Mer i ämnet