Affärer i Falun stängde efter strömavbrottet. Foto: Maria Holmin

Reservkraftverk räddade sjukvården

Uppdaterad
Publicerad

Det omfattande strömavbrottet i Dalarna på tisdagsförmiddagen ledde till att flera samhällsviktiga institutioner fick arbeta med hjälp av reservkraftverk.

SOS Alarm i Falun var ett sådant ställe.

– SOS-centralen i Falun går på reservkraft nu och all personal där jobbar med strömavbrottet, sa produktionsledaren till SVT Nyheter.

Övriga ärenden i Dalarna, som akuta sjukdomsfall och trafikolyckor, hanterades under strömavbrottet av andra SOS-centraler i landet.

Strömavbrott i Dalarna

Polisen kopplade in reservkraft

Även Landstinget gick över till reservkraftverk och så här skriver Landstinget i ett pressmeddelande:

”På lasaretten i Mora och Falun fungerar reservdriften bra. Vissa vårdcentraler och andra landstingsverksamheter i det drabbade området Falun, Borlänge, Mora, Orsa och i Siljansområdet kan vara svåra att nå via telefon.”

Även polishuset i Falun, där polisens länskommunikationscenteral finns, kopplade in reservkraften. Men strömavbrottet påverkade poliser runt om i Dalarna skriver de på sin hemsida, då de haft svårt att använda datorer och de datasystem som polisen nyttjar. Det är har också varit problem med att nå enskilda medarbetare via telefon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strömavbrott i Dalarna

Mer i ämnet