Foto: Jonas Ekströmer/TT

Resultat från spillningsinventering klart

Uppdaterad
Publicerad

Resultatet från inventeringen av björnspillning är nu klart. Ytterligare analys krävs dock innan det faktiska antalet björnar kan slås fast.

Spillningsinventeringen genomfördes under hösten 2017 i Dalarnas, Gävleborgs och delvis inteilliggande län. I Dalarna identifierades 256 individer inom länet. Totalt beräknas dock 453 björnar beröra länet, men det finns ingen slutlig siffra för hur många björnar som hör till Dalarna.

– Det är flera faktorer som avgör vilken som blir den slutliga siffran per län, säger Jonas Bergman, chef på Länsstyrelsens viltförvaltning.

Björnar i Dalarna

Björnarna rör sig mellan länen och en stor del av proverna har hittats nära gränsen till andra län. Proverna ska nu analyseras ytterligare och resultaten kommer att ligga till grund för det beslut om licensjakt efter björn som ska fattas 28 juni.

Vid den inventering som gjordes under hösten samlades 1 143 spillningsprover in i Dalarna.

Spillningsinventering

Björnarna sover på vintern och kan därför inte inventeras genom att spåra på snön. Björnstammens storlek beräknas istället utifrån återkommande spillningsinventeringar där jägare, renskötare och andra som rör sig i skog och mark samlar björnspillning under hösten. DNA extraheras ur spillningarna och används sedan för att identifiera art, kön och individ.

Spillningsinventeringarna utförs i olika delar av björnens utbredningsområde under olika år. Varje delområde inventeras vart femte år och nationella populationsuppskattningar görs med samma intervall.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Björnar i Dalarna

Mer i ämnet