Från flykting till förtroendevald

Publicerad

Familjen Riazat kom till Falun för tio år sedan och fick stöd av faluborna i sin kamp för att få uppehållstillstånd. Nu talar allt för att mannen som en gång hotades med avvisning får en plats i riksdagen.

För tio år sedan gick faluborna man ur huse för att stötta familjen Riazat som flytt hit från Iran och nu hotades av avvisning. Familjen kom hit år 2000 och efter fyra år av ovisshet fick dom uppehållstillstånd.

– Jag minns alla fantastiska människor i Falun som hjälpte oss, säger Daniel Riazat som då bara var nio år.

Det politiska intresset väcktes tidigt och han drömmer om att så smånigom plugga juridk och bli advokat och kunna hjälpa flyktingar.

– Ingen väljer ju att försöka simma från Afrika och lämna alla vänner för att ta sig till ett annat land, säger Daniel Riazat.

Han var rekordung ordförande för skolnämnden i Falun, nu är han på väg in i riksdagen och där blir han en av de absolut yngsta.

De definitiva valresultaten är inte riktigt klara än, men allt talar för att vänsterns Daniel Riazat  får en plats i riksdagen, ett besked han tar emot med blandade känslor.

– Jag är självklart glad men samtidigt orolig över att ett rasistiskt parti har fått så stort stöd.

Nu får en ett övernattningsrum på riksdagshuset i Stockholm men han har inga planer på att lämna Dalarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2014 - Gävledala

Mer i ämnet