Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Eva Lignell, tillförordnad verksamhetschef Riksidrottsförbundet Dalarna, berättar om de största farorna med att ungdomarna födda före 2005 ska avstå från vanlig idrottsträning just nu. Foto: SVT

Coronaregler slår mot lagsport för unga – ”Redan tidigare en utmaning att behålla ungdomarna”

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomar som är födda före 2005 påverkas just nu psykiskt av att inte få träna inomhus med sin förening i och med coronarestriktionerna. Det menar Riksidrottsförbundet i Dalarna som hoppas att Folkhälsomyndigheten och regeringen ändrar på reglerna – något som kan bli verklighet redan den 14 december.

– Den fysiska problematiken är stor, men kanske är det största problemet den psykiska påfrestning som den här perioden innebär, säger Eva Lignell, tillförordnad verksamhetschef Riksidrottsförbundet i Dalarna.

Råden kan ändras nästa vecka

Riksidrottsförbundet har satt ihop en punktlista på önskemål som de menar skulle kunna möjliggöra träningar. Nu är den på behandling hos regeringen och Folkhälsomyndigheten och enligt de senaste uppgifterna som kom igår, vill de att unga äldre ska börja träna igen, dock med vissa förbehåll.

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste förslag så bör ungdomarna till exempel genomföra aktiviteten utomhus, utföra träningen i mindre grupper samt resa till och från aktiviteten individuellt. Att dela på utrustning är inte heller aktuellt. Detta kan bli aktuellt först nästa måndag.

Vilka är de största farorna med att de äldre ungdomarna inte får träna just nu? Hör Eva Lignell svara på det i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet