Foto: SVT

Risk för gräsbränder i Dalarna – var försiktig med elden i påsk

Uppdaterad
Publicerad

SMHI varnar för risk för stor risk för gräsbränder i Dalarna under fredagen och lördagen. Även om det kan komma lokala byar av snö eller regn som kortvarigt kan dämpa risken, så kan man behöva tänka en extra gång om man tänkt grilla eller elda.

SMHI uppger att risken för gräsbrand är stor i hela länet, utom Dalafjällen, under fredagen och lördagen. Så för den som tänkt sig en påskbrasa kan det vara bra att tänka till en extra gång.

Under fredagen larmades räddningstjänsten till Långshyttan i Hedemora kommun där en kontrollerad eldning spridit sig.

– Det blåser och så är det torrt, så det är inte optimalt läge att elda nu, säger Peter Bylin på Södra Dalarnas räddningstjänst.

Vid gräsbranden i Långshyttan kunde räddningstjänsten lämna platsen efter drygt en timme, när branden släckts och marken blötts upp.

I klippet visar Kamil Bialas på Södra Dalarnas räddningstjänstförbund hur det kommer sig att det lätt börjar brinna i gräset på våren och hur den som är sugen på att grilla ska tänka när det finns risk för bränder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Räddningschefen berättar: Därför kan gräset lätt börja brinna på våren – tänk på det här

Dalarna, Gävleborg, Värmland, Örebro, Västmanland, Uppsala, Stockholm, Södermanland, Västra Götaland, Östergötland, Gotland, Halland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Skåne, Blekinge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer