Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så påverkas patienterna av bristen på erfarenhet hos personalen just nu – hör verksamhetschefen i Falun. Foto: Niko Ago/SVT

Risk för längre väntetid för vissa cancerpatienter i Dalarna – personal måste inskolas

Publicerad

Det kan bli längre väntetider för vissa cancerpatienter i Dalarna och fler kan behöva åka till Västmanland eller Gävleborg för nuklearmedicinska undersökningar.

Orsaken är brist på erfaren personal på nuklearmedicin i Falun, som bland annat undersöker patienter med misstänkta metastaser.

– Vi kommer att ha personal som behöver tid för inskolning. För att inte belasta vår personal mer, planerar vi att minska takten på undersökningar med cirka 20 procent, säger Ylva Larsson som är verksamhetschef för Bild- och funktionsmedicin i Dalarna.

Avdelningen för nuklearmedicin på Falu lasarett undersöker ungefär 2 000 patienter per år. Det handlar bland annat om prostatacancerpatienter som undersöks för metastaser – alltså spridd cancer.

På avdelningen arbetar tre läkare och fyra röntgensköterskor. Neddragningen på antalet undersökningar planeras ske från nu i oktober och fram till augusti nästa år.

I videon: Hör verksamhetschefen om förändringen och hur patienter kommer att påverkas.

Vad är Nuklearmedicin?

  • På nuklearmedicin utförs undersökningar och behandlingar.
  • Vid en nuklearmedicinsk undersökning får patienten ett läkemedel som är radioaktivt. Läkemedlet söker sig till ett visst organ eller vävnad.
  • Med hjälp av det radioaktiva läkemedlet kan bilder av organet tas. Bilden visar hur organet fungerar och utifrån det kan man ställa en diagnos.
  • Den vanligaste undersökningen gäller skelettet, men man kan också till exempel undersöka hjärta, lungor, njurar och sköldkörtel.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.