Hör mer från smittskyddsläkaren om tredje dosen i klippet. Foto: SVT

Riskgrupper i Dalarna kan komma att få tredje vaccindos till hösten

Uppdaterad
Publicerad

Över femtio procent av länsborna har nu fått sin andra vaccindos mot covid-19. Och i takt med att fler och fler vaccinerat sig har Folkhälsomyndigheten öppnat upp för en tredje dos, något riskgrupperna i Dalarna kan komma att få redan i höst. 

Planeringen för när Region Dalarna kan komma att ge ut en tredje vaccindos pågår just nu. Enligt vaccinsamordnaren Olof Ehrs är rutinen för att vaccinera redan utarbetad och tidbokning kommer troligen ske genom webben för dem som inte vaccineras genom kommunerna.

Ännu inväntar vaccinsamordnaren Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning, men beroende på smittläget och pandemins utveckling kommer de flesta få en tredje dos under våren 2022.

Coronaviruset i Dalarna

– När nivån antikroppar sjunker kan det behövas en tredje dos, skriver Olof Ehrs i ett mejl till SVT Dalarna.

Säsongsvaccin

Samtidigt talar smittskyddsläkare Anders Lindblom i klippet ovan om att covidvaccinet troligen kommer blir ett säsongsvaccin, precis som influensavaccinet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet