”Hejsan! Ulrica heter jag. Ni kanske är vaccinerade?” – Följ med sjuksköterskan Ulrica Strömgren, tolkarna Hassan Kajal och Sadik Abdi Farah när de knackar dörr i Norslund i Falun för att informera om vaccinet mot covid-19. Foto: Lisa Linder Lindberg / SVT

Så ska vaccineringen öka i Falun – följ med på dörrknackning i Norslund

Uppdaterad
Publicerad

Det är färre som har vaccinerat sig mot covid-19 i nedre Norslund och Bojsenburg i Falun jämfört med övriga områden. Region Dalarna och Falu kommun jobbar nu med tolkar och dörrknackning för att få fler att vaccinera sig.

– Det har gått väldigt bra. Många har varit positiva, säger Ulrica Strömgren, sjuksköterska och vaccinationssamordnare i Falun.

I bostadsområdena nedre Norslund och Bojsenburg har ungefär 46 procent tagit den första sprutan med vaccin, vilket är lägre jämfört med övriga områden i Falun. I hela Dalarna har omkring 60 procent fått första sprutan.

Coronaviruset i Dalarna

Informerar på olika språk

Nu hoppas Falu kommun och Region Dalarna att fler kommer att vilja vaccinera sig efter att de knackat dörr i områdena nedre Norslund och Bojsenburg under denna och kommande vecka. De informerar om vaccinet på flera olika språk.

– Det har gått jättebra. De flesta som vi besökt i nedre Norslund har varit positiva, säger Hassan Kajal, tolk på arabiska och kurdiska.

Hade det inte varit bättre att personerna i nedre Norslund fått vaccinera sig på vårdcentralen här, istället för att ta sig in till kulturhuset i centrum?

– Ja, det kanske hade varit bättre. Men just nu är det drop in på kulturhuset så det är bra nog, säger samordnaren Ulrica Strömgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet