Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till det så kallade välfärdsbiblioteket i Rättvik – ”Viktigt att vi sprider information om vardagsprylar” Foto: Niko Ago/SVT

Robotdammsugare och smarta klockor lånas ut – ska motverka digitalt utanförskap i Rättvik

Publicerad

Robotdammsugare och smarta klockor är några saker som Rättviksborna nu ska kunna låna på ett så kallat välfärdsbibliotek. Tanken är att minska risken för digitalt utanförskap hos en åldrande befolkning.

Rättviks kommun har en av landets högsta medelålder bland invånarna. Det nystartade välfärdsbiblioteket är en del i att höja kunskapen och förbättra tillgången till digitala hjälpmedel som underlättar i vardagen.

Låna och testa tekniska prylar i hemme

Den som vill kan lära sig om de tekniska produkterna och låna hem dem för att testa hemma.

– Man kan låna saker under fyra veckor, sen lämnar man tillbaka dem. Målgruppen är 65-plussare här i Rättvik, men man kan också komma hit och få inspiration och se vad som kan vara bra för ens förälder eller någon annan anhörig, säger Carina Andersson, systemförvaltare på socialförvaltningen i Rättvik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.