• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Foto: Sabaton Open Air

Hårdrockfestivalen vill satsa på den yngre publiken

Konceptet som hårdrocksfestivalen Sabaton open air nu lanserar riktar sig till barn upp till 13 år. Detta i ett led att göra evenemanget tillgängligt för alla och öka möjligheterna för hela familjen att besöka den.

– Tanken väcktes förra året när jag var på festivalen med mina barn, då hade vi inte speciellt mycket att göra med barnen förutom att lyssna på banden. Vi var också noga med att inte ta med barnen dit de serverar öl till exempel. Då föddes idén om en plats för bara barn, där vi vänder på steken; Föräldrarna får komma in på området i barns sällskap, inte tvärtom, säger Jörgen Malmberg som är projektledare.

Intäkterna går oavkortat till organisationen Min stora dag – en rikstäckande organisation som möjliggör drömmar för barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser.

– Vi vill lyfta Min stora dag för att det är en bra organisation som gör bra saker för barn, och vi har stöttat dem innan också. Det kändes naturligt att fortsätta med dem när vi nu lyfter fokuset på barn ock Rock kids-arenan, berättar Jörgen Malmberg.

Viktigt att barnen är trygga

Att barn får förverkliga sina drömmar är viktigt för festivalen och att de har en given plats i sammanhanget, menar Jörgen Malmberg.

– På en festival är det självklart för oss att barnen också ska kunna känna sig fullständigt trygga.

Varför är det viktigt för er att skänka intäkterna till en sådan här organisation?

– Totalt sett är det viktigt för hela den här jättesatsningen. Vi vill inte dra ekonomisk nytta för att få familjer och barn till festivalen, så istället skänker vi till en organisation som har en koppling till barn – vi vill ha festivalen öppen för alla, alla ska kunna komma, säger Jörgen Malmberg.

– Nu får de en egen arena. Här får barnen också en chans att utveckla en relation till rocken, festivalen och kunna ta med sina föräldrar hit. Nyktra förstås, menar Malmberg.

Specialanpassad arena

På festivalområdet kan barnen ta del av ett aktivitetsfält som är speciellt anpassat med dataspel, pyssel och en chans att få prova på, och lära om, instrument tillsammans med ett av banden som framträder under festivalen.

– Det här området är helt nytt för oss. Ambitionen är att fortsätta och göra det ännu bättre nästa år, säger Jörgen Malmberg.

Personal från assistansföretag och barnpassning finns på plats på Rock Kids arena och bjuder på lekar och ansiktsmålning. Det bjuds också på tävlingar och hinderbanor.

– Tanken är att så många barn som möjligt skall ha chansen att få se och uppleva sitt favoritband ihop med sina föräldrar och känna sig aktiverade under sitt besök, avslutar Jörgen Malmberg.

Från barnarenan kan man också se sitt favoritband utan trängsel och för hög ljudvolym. Festivalen pågår 16-19 augusti på Lugnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer