Ur filmen: Trevligt Folk Distribution AB Svensk Filmindustri

Röda mattan för Trevligt folk

Uppdaterad
Publicerad

På tisdag är det dags att rulla ut röda mattan i Borlänge för premiären av filmen Trevligt folk, filmen som skildrar det somaliska bandylandslagets väg till VM.

– Jag känner mig privilegierad att vara med i den här filmen. Det är något jättestort och jag är jätteglad att vara en del av det, säger 18-åriga bandyspelaren Hassan Farah.

Från vild idé till biofilm

Det hela började som en vild idé, Patrik Anderssons tanke om att skapa ett somaliskt landslag i bandy och ta dem till VM i ryska Irkutsk. Sedan dess har världspressens blickar riktats mot Borlänge, idén har gått på export till Norge och många städer i Sverige har hört av sig för att få hjälp att starta liknande projekt enligt samma framgångsrecept.

Somaliska bandylaget i Borlänge

Dessutom har hela äventyret blivit film. Duon Filip och Fredrik har följt bandyspelarnas väg, från de första stapplande stegen på isen till VM-arenan i Sibirien.

– Det känns fantastiskt spännande – och stort, måste jag säga, säger grundaren Patrik Andersson.

På biografer i hela landet

Nu har tiden kommit för filmen, Trevligt Folk, att rulla på biografer runt om i landet. Filmen har världspremiär på Göteborgs Filmfestival den 24 januari, och i Borlänge är det galapremiär på tisdag.

– Den här resan har betytt jättemycket för mig. Jag har utvecklats som människa och jag har lärt mig att allt är möjligt, att man kan göra allt vad man vill om man är intresserad och orkar, säger Hassan Farah, som är 18 år och kom till Sverige för fem år sedan.

– Först och främst har jag lärt mig att åka skridskor, det var en dröm. Jag tyckte att det verkade fascinerande och nu kan jag åka skridskor och tycker det är jätteroligt.

VM i ryska Chabarovsk

I dag går nio av killarna ur landslaget på bandygymnasium, och laget har utökats från 20 till 35 spelare. 18 av dem är uttagna till kommande VM som avgörs i ryska Chabarovsk i början på februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Somaliska bandylaget i Borlänge

Mer i ämnet