Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man blev rädd” – Birgitta Andersson som bor i huset upptäckte att det kom rök ur några ventiler på byggnaden. Då ringde hon 112. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Kraftig rökutveckling från brand i Borlänge – en till sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig brand utbröt i källaren till ett flerfamiljshus på Östermalm i Borlänge under fredagen. Ett 20-tal räddningsenheter arbetade under eftermiddagen och kvällen med släckningsarbetet för att förhindra spridning vidare till lägenheterna i huset.

Vid 7-tiden på lördagen var släckningsarbetet mer eller mindre färdigt, meddelar räddningstjänsten.

– Det är i princip rent i källaren och vårt arbete har gått bra under natten, men det har varit en långdragen insats, konstaterar Emil Berggren, larm- och ledningsbefäl på räddningstjänsten.

Larmet kom in klockan 13.41 på fredagseftermiddagen. Det var kraftig rökutveckling som visade sig komma från ett större förråd med 200–300 cyklar.

Släcker med skum

Vid 18-tiden brann det fortfarande för fullt och var väldigt varmt. Då vatten inte gav vidare effekt, gick räddningstjänsten istället över till skum som släckmedel, vilket skulle ge bättre effekt.

– Det är jättemycket bråte och hemskt mycket cyklar som brinner, sa räddningsledaren Hans Nornholm under sena eftermiddagen.

Vid 21-tiden var läget under kontroll, och släckningsarbetet pågick under natten. Det var fortsatt rökutveckling på platsen vid 21-tiden, men till största del vattenånga. På lördagsmorgonen vid 7-tiden konstaterar insatsledaren att de är mer eller mindre klara på platsen, men blir kvar ett tag till.

Enligt räddningstjänsten fördes en person till sjukhus med lindriga rökskador.

Förundersökning om grov mordbrand

Hela huset, totalt fem trappuppgångar, utrymdes och Borlänge kommun öppnade upp Hagakyrkan för de evakuerade.

Polisen har inlett förundersökning om grov mordbrand och kommer spärra av området för teknisk undersökning.

”De måste retirera gång på gång” – varmt för rökdykarna. Hör räddningsledaren i videon nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det blir så pass varmt för rökdykarna så de måste retirera gång på gång och vi har avlösning med personal, för de tar slut helt enkelt” – hör räddningsledaren om insatsen. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.