Anna kommer inte in på biblioteket

Uppdaterad
Publicerad

Den som vill besök biblioteket i Orsa och sitter i rullstol kan få problem. När Anna Tenlén vill låna böcker riskerar hon att fastna i hissen.

Har alla invånare rätt att ta del av våra offentliga lokaler eller får man som rörelsehindrad acceptera att man inte kan gå in på till exempel biblioteket?

Kom inte in på biblioteket

När Anna Tenlén i Orsa för några veckor sedan skulle gå och låna böcker så slutade det med att hon inte kom in i på biblioteket.

Hissen som finns på Orsa bibliotek är för liten för Annas elrullstol vilket gör att hon fastnar i hissen och inte kan komma in och låna böcker.

Tio år gammal hiss

– Den här hissen är drygt tio år gammal och jag har idag inget svar på vad vi skall göra åt det rent praktiskt men det är klart att vi måste titta på vad vi kan göra, säger Mikael Thalin (C) kommunalråd i Orsa.

– Det är en självklarhet att alla har rätt att komma in dit man vill som till exempel badhus, kommunhus eller bibliotek, man ska inte få det svaret att tyvärr hissen är för liten eller vi har inga dörröppnare, säger Fredrik Lindström på Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Dalarna.

Bättre i storstan

Anna ser också att tillgängligheten är större i storstäderna än på landsbygden.

– Jag känner att det finns mycket mer att göra. Jag tror också att många är rädda för att sticka ut på små orter. Jag har varit med om här att folk säger det är jättebra att jag tar upp dom här sakerna för att jag jobbar som Diakon, säger Anna Tenlén

– Generellt så har vi jobbat med tillgängligheten nu när vi byggt om Orsa centrum och jag tycker det är viktigt att alla som vill komma till dom allmänna lokalerna också kan göra det så det är viktigt att vi tittar på hur vi ska lösa det här, Mikael Thalin (C) kommunalråd i Orsa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.