Majt och Peter Arkeberg tog med sig hästen till Antikrundan och fick där en positiv överraskning – hästen var värd mycket mer än väntat. Foto: Torbjörn Påhlman, SVT

Ryssahäst värderad till 60 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Majt Arkeberg från Våmhus tog med sig sin originella dalahäst till Antikrundans inspelning i Orsa i september. När programmet nu sänds får alla veta vad hästen värderats till – och det är en överraskande summa.

Hästen som bland annat varit med hårkullor till Ryssland värderas till mellan 40 000 och 60 000 kronor. Majt fick också veta att hästen täljdes av Sticko-Per Eriksson i Ryssa runt 1870.

– Det ser experterna på vissa kännetecken som ett kryss i pannan på hästen och att seldonen är målade på ett visst sätt, berättar Majt som blev överraskad av den höga värderingen.

Fler vill köpa

Efter reportage från Antikrundeinspelningen i lokala medier och bland annat i SVT Dalarna  har också flera samlare hört av sig och vill köpa hästen, som mest för hundra tusen kronor.

– Men jag har inga planer på att sälja den. Jag blir glad när jag ser den, säger Majt.

LÄS MER: Här hittar du mer från antikrundan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.