S kan tappa makten i Borlänge

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Borlänge tillhör inte längre det block som har majoritet i Borlänge. Det kan leda till att partiet förlorar makten eller ett nytt blocköverskridande samarbete. Sverigedemokraterna minskar i kommunen men får ändå en vågmästarroll.

Efter förra valet gick Socialdemokraterna i Borlänge ihop med både Västerpartiet, Miljöpartiet och partiet Omsorg för alla för att få majoritet i kommunen.

När nu kommunvalet räknats så står det klart att det blocket förlorar majoriteten i kommunen.

– Min första tanke är att vi ska föra en diskussion med övriga partier, ett alternativ är att det blir en blocköverskridande överenskommelse. Tanken är att hålla bort Sverigedemokraterna. Mitt i alltihop så är det glädjande att SD tappat i Borlänge, säger kommunalrådet Jan Bohman (S) på måndagsmorgonen.

Vänstern är oförändrade men Socialdemokraterna minskar med två platser och Miljöpartiet och Omsorg för alla tappar en plats vardera i fullmäktige.

Moderaterna: ”Det blir inte lätt att få ihop det”

Den borgerliga alliansen får inte heller majoritet trots att Moderaterna ökar med tre platser, Liberalerna med två platser och Kristdemokraterna med en plats i fullmäktige.

– Vi har gjort ett fantastiskt resultat. Vi har tryckt tillbaka SD. Nu måste vi hålla ihop alliansen. Det blir inte lätt att få ihop det, men vi ska prata med alla partier, inklusive S och V, med öppet sinne. Väljarna har röstat för ett maktskifte, säger Agneta Nyvall (M) på måndagsmorgonen.

Sverigedemokraterna minskar från 12 till tio mandat.

Då återstår att se om alliansen tar någon form av stöd från Sverigedemokraterna för att ta över makten eller om det väntas ett blocköverskridande samarbete för att kunna styra Borlänge framöver.

Här kan du läsa mer om hur Borlängeborna röstade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.