Moderaterna: ”Vi har inte tänkt samarbeta med SD”

Uppdaterad
Publicerad

Det är rörigt på många håll efter söndagens val. Inte minst i Borlänge där fördelningen mellan partierna är snarlik den i riksdagen. Vilket betyder att inget av de traditionella blocken har en klar majoritet – och att det därför ser ut att kunna bli aktuellt med blocköverskridande samarbeten.

I Borlänge står det klart att majoriteten, Socialdemokraterna, tappat fyra mandat och gått från 24 mandat till 20. Samtidigt har Moderaterna ökat från nio mandat till tolv.

– Det är en seger för Moderaterna i Borlänge. Vi har ökat med tre mandat, vi har aldrig haft tolv mandat tidigare. Det här är fantastiskt, kommenterar oppositionsrådet Agneta Nyvall (M).

Inget block har majoritet

Men trots den klara förändringen i mandatfördelningen, så är ett maktskifte inte alls lika klart. Inget av de traditionella blocken har majoritet. Totalt har den rödgröna sidan 22 mandat, medan alliansen har 24. Sverigedemokraterna, som står som vågmästare, har totalt tio mandat.

Situationen har därför öppnat upp för att kommunen skulle kunna styras över blockgränserna. Det menar både S och M, som är tydliga med att de hellre hittar en sådan lösning än gör sig beroende av SD.

”Beroende av SD, om vi inte går över blockgränserna”

– Det finns förhoppningar att vi kan få en majoritet över anständighetens gräns, även om det då innebär att vi kanske måste gå över blockgränserna, säger kommunalrådet Jan Bohman (S).

– Vi har överhuvudtaget inte tänkt att vi ska samarbeta med SD. Det finns inte med någonstans, det har vi helt tagit avstånd från. Och nu står vi där vi är och både S och vi kommer att vara beroende av SD på något sätt, om vi inte gör en blocköverskridande majoritet, säger Agneta Nyvall.

Starta klippet för att höra Bohman (S) och Nyvall (M) kommentera ett eventuellt blocköverskridande samarbete – som inte innefattar SD.

Här kan du läsa mer om hur Borlängeborna röstade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.