Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Unikt beslut” – Lars Öberg, längdchef på Svenska skidförbundet kommenterar beslutet att låta Alvar Myhlback delta i Vasaloppet. Foto: Bildbyrån.

Skidtalangen Alvar Myhlback, 16, får starta i Vasaloppet

Uppdaterad
Publicerad

Längdskidtalangen Alvar Myhlback, 16, får dispens från Svenska skidförbundet för att åka Vasaloppet. Den som annars vill delta i loppet får vänta till året den fyller 19 år.

– Det är ett unikt beslut, säger Lars Öberg, längdchef på Svenska Skidförbundet, som fick ansökan om dispens från Myhlbacks klubb Sågmyra SK för två veckor sedan.

Skidförbundet har sedan dess diskuterat frågan internt och vägt för och emot.

Vasaloppet i Dalarna

– Vi har verkligen vänt ut och in på alla delar av problematiken, säger Lars Öberg.

Maxgräns för juniorer fem mil

Skidförbundet har bland annat använt den regelgrupp som jobbar med frågor kring riktlinjer och regler, tagit in synpunkter från längdrådet, och haft dialoger med Vasaloppet för att komma fram till beslutet.

I Sverige får den som är yngre junior, det vill säga 17-18 år, delta i lopp som är max fem mil. Internationellt ser reglerna annorlunda ut och Alvar Myhlback har deltagit i flera internationella lopp, vilket också ligger till grund för beslutet.

– Han har tillåtits åka i tävlingar på över fem mil och har presterat på en nivå som visar att han orkar med den här typen av tävlingar utan problem, säger Lars Öberg.

Regelverk ska ses över

16-årige Alvar Myhrback är ett undantag, åldersgränsen kommer inte att ändras generellt poängterar skidförbundet. Men regelverket kommer att ses över inför nästkommande säsong.

Även Vasaloppet ger grönt ljus.

– Vi kommer att följa skidförbundets regler och tillåta Alvar att starta, säger sportchef Tommy Höglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet i Dalarna

Mer i ämnet