Dalarna är ett av de län där man sett den största ökningen av både utländska turister och sålda skiddagar. Foto: Anders Wiklund/TT

Så blev skidsäsongen – flera anläggningar i Dalarna i topp

Uppdaterad
Publicerad

När skidanläggningarnas säsong sammanfattas kan man konstatera att en snörik vinter gett en stark säsong för många anläggningar. Och av skidanläggningarna i Dalarna hamnar flera i toppen över antalet sålda skiddagar.

När SLAO, Svenska Skidanläggningars Organisation, summerar säsongen visar det en ökning av sålda skidåkardagar med 4 procent, sett till hela landet. Ser man till omsättningen av sålda liftkort är det den bästa säsongen någonsin för branschen, enligt rapporten, men en ökning på 11 procent till drygt 2,5 miljarder kronor. Där står Skistar i Sälen för den största omsättningen med sina drygt 539 miljoner kronor.

Fler utländska turister

Man ser en trend i att semestra i Sverige, både hos svenskar men också utländska besökare. Framför allt ser man en stor ökning av gäster från Danmark, Tyskland, Storbritannien och Nederländerna. Den största ökningen med utländska gäster hittar man i Dalarna, Värmland och de södra delarna av landet, enligt rapporten. Det är också här branschen ser den största ökningen av antalet sålda skiddagar.

Flera dalaanläggningar i topp

Av skidanläggningarna i Dalarna finns Skistar i Sälen, Idre fjäll, Stöten, Kläppen och Romme Alpin på topp-10, sett till antalet sålda skiddagar, där Skistar i Sälen toppar listan med sina nästan 1,9 miljoner sålda dagar under säsongen.

I videon: SVT Nyheter Dalarna besökte en av skidanläggningarna under sportlovet för att prata ökade kostnader med sportlovsfirare:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Liftpriser har gått upp, skidpriser har gått upp och definitivt maten” – hör hur Karl, Annie och Jennie Olsson och andra sportlovsfirare får skidsemestern att gå ihop. Foto: Erika Dahlin Jönsson, SVT

TOPP 10 – ANLÄGGNINGAR MED FLEST SÅLDA SKIDDAGAR I LANDET 23/24

1. Skistar Sälen – 1 885 000 skiddagar

2. Skistar Åre – 1 357 000 skiddagar

3. Skistar Vemdalen – 887 000 skiddagar

4. Branäs – 602 928 skiddagar

5. Idre fjäll – 558 995 skiddagar

6. Stöten i Sälen – 542 820 skiddagar

7. Kläppen Ski Resort – 451 535 skiddagar

8. Romme Alpin – 410 000 skiddagar

9. Järvsöbacken – 295 487 skiddagar

10. Kungsberget – 255 788 skiddagar

Källa: SLAO branschrapport 23/24

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.