Experten berättar: Så blir myggsommaren 2021

Uppdaterad
Publicerad

Myggplågan vid Nedre Dalälvsområdet ser ut att bli lindrigare än på många andra håll i landet i år – i alla fall om experternas prognos håller i sig. Nyligen avslutades den första bekämpningsomgången från luften för i år. 

Biologisk myggkontroll har arbetat med myggbekämpningen sedan 2001. Än så länge i år har projektet utfört bekämpning av översvämningsmyggor i över 5 800 hektar översvämmade områden inom sju kommuner vid Nedre Dalälvsområdet – Sandviken, Heby, Sala, Gävle, Avesta, Tierp och Älvkarleby.

I år har mygglarverna kläckts vid två tillfällen.

Myggplågan vid nedre Dalälven

– Vi fick bara bekämpa en gång på två veckor, så vi valde att ta de sena larverna som blir mycket större mängder, men de tidiga larverna kommer att bli flygande myggor, så de närmaste veckorna kommer det att dyka upp en del, säger verksamhetsledaren Jan Lundström.

Den nyligen avslutade bekämpningen var den första för i år, om det blir fler vet ingen i nuläget.

– Vi vet aldrig hur många det blir. Ibland blir det ingen alls och i värsta fall blir det fyra bekämpningar på en säsong. Om någon kan berätta hur vädret blir, så kan vi berätta hur många bekämpningar det blir, säger Lundström.

Men även om inte alla larver kunnat bekämpas vid Nedre Dalälvsområdet så tror Lundström att det kommer att finnas områden i landet som får det betydligt mer besvärligt med myggen i sommar – det berättar han mer om i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Myggplågan vid nedre Dalälven

Mer i ämnet