Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Antingen blir det personal via vårdcentralerna, eller så kan man ju ta in extra personal som hjälper till. Det pågår förberedelser för det, berättar Ernlund. Foto: SVT

Så förbereder sig sjukvården i Dalarna för coronavaccinering

Publicerad

Ett vaccin mot covid-19 väntas efter årsskiftet. Biträdande smittskyddsläkare Helena Ernlund berättar hur sjukvården förbereder sig för att genomföra en massvaccination.

I nuläget väntas ett vaccin mot coronaviruset i januari och sjukvården i Dalarna förbereder sig för att börja då.

– Det blir som ett genrep nu med de vanliga influensavaccinationerna, men de görs ju varje år också, så vi har ju rutin på att göra vaccinationer, men det är klart att det blir fler nu när det gäller covid, säger Helena Ernlund, biträdande smittskyddsläkare inom Region Dalarna.

Kan behövas extrapersonal

Hon säger också att det finns tillräckligt med personal för vaccinationen, men att man kan behöva ta in extrapersonal.

– Antingen blir det personal via vårdcentralerna, eller så kan man ju ta in extra personal som hjälper till. Det pågår förberedelser för det, berättar Ernlund.

Se klippet där Helena Ernlund berättar om hur man förbereder sig för vaccination i Dalarna, vilka som kommer att prioriteras och vilka svårigheter som finns med massvaccination.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet