Blommor och ljus har lagts på vägen där flickan blev påkörd. Foto: Torbjörn Påhlman, SVT

Så ska olyckan ha gått till – flera vittnar om mycket hög hastighet

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleds rättegången mot den man i 50-årsåldern som åtalas för att ha kört på en 14-årig flicka i Orsa i slutet av november.

Flera vittnen talar om att han kört i hög hastighet. Själv hävdar den misstänkte att han hade god sikt och såg flickan, men att han inte minns om han bromsade.

Bussen som flickan åkte med var på väg söderut från Orsa. Vid Kungshaga tryckte flickan på stoppknappen och gick av. Samtidigt, från andra hållet, kom den misstänkte föraren i hög hastighet.

En busschaufför som körde norrut uppger i polisförhör att han blev omkörd av en personbil strax innan Kungshaga. Det är 60-gräns på sträckan men han tror att den omkörande bilen kördes i minst 100 kilometer i timmen. Färden uppges inte ha varit vinglig, men det ska ha gått väldigt snabbt.

Hur kunde det hända?

Lastbilschaufför såg olyckan på håll

En lastbilschaufför var också på väg norrut mot Orsa när en bil som stämmer överens med den som körde på flickan körde om honom, precis innan busshållsplatserna vid Kungshaga. Han tror att bilen då körde 15-20 kilometer för fort och som han uppfattade det accelererade bilen ytterligare efter omkörningen. När bilen hunnit öka avståndet till vittnets lastbil till ungefär 200-300 meter ser han ett ”dammoln” från bilen, bildelar som flyger. Han säger till polisen att han inte lade märke till om några bromsljus tändes.

Föraren minns inte om han bromsade

Själv uppger den misstänkte föraren att han hade god sikt och klart och tydligt såg att flickan var på väg att korsa vägbanan. Han säger att han hann tänka ”nu gör hon något vågat, men hon kommer att hinna”. Enligt honom själv körde mannen över i mötande körbana för att undvika att köra på flickan. I stället var det där som kollisionen inträffade. När polisen frågar honom om han bromsade svarar han att han har god reaktionsförmåga, men var så chockad i samband med händelsen att han inte minns om han gjorde det. På frågan om hur fort han körde svarar han ”någonstans mellan 70-80 kilometer i timmen”. 

Mannen har också berättat att han innan olyckan besökt vänner i Mora och att han någon gång efter klockan 18 ska ha druckit två-tre burkar starköl med en alkoholhalt på 7,3 procent. 

I samband med en misshandelsdom ålades mannen att varje dag blåsa i en alkomätare som han hade kopplad till sin mobiltelefon. Resultatet skickades till socialtjänsten i Orsa. Den här dagen, den 23 november, blåste han aldrig i alkomätaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hur kunde det hända?

Mer i ämnet