Istället för att slänga trasiga kläder kan man laga dem, eller sy om kläder man tröttnat på. Foto: Ørn E. Borgen/TT

Så får du en hållbar garderob

Uppdaterad
Publicerad

Modet förändras ständigt och slit-och-släng-kulturens effekter på både miljö och människor är många. Naturskyddsföreningen har, för att ge kläder ett längre liv, tagit fram några tips på hur man får en mer hållbar garderob.

1. Köp färre och bättre kläder

Minska antalet nyinköp och köp kläder av bra kvalitet. Köp bara det du behöver och som du verkligen kommer att använda.

2. Begagnat är bäst för miljön

Köp second hand och sälj eller skänk det du själv inte använder. I dag finns möjligheter att göra detta både på nätet och i fysiska butiker. Byt kläder med andra, hyr eller låna kläder på ett klädotek. 

3. Miljömärkt påverkar minst

Välj helst miljömärkta kläder. Om det inte finns, välj kläder av ekologiska eller återvunna fibrer eller plagg som är kontrollerade för hälsofarliga ämnen.

4. Ta väl hand om dina kläder

Om du vårdar dina kläder så håller de längre. Vädra ofta. Tvätta i rätt temperatur och inte för ofta. Hängtorka gärna. Om ett plagg går sönder – gå tillbaka till affären och reklamera så att tillverkaren blir medveten om att kvalitén är dålig.

5. Laga kläder 

Laga de plagg som har gått sönder eller sy om till något nytt. För finare kläder kan det vara värt att anlita en skräddare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.