”Man räknar på att man slänger ungefär åtta kilo och 60 procent är hela grejer som skulle kunna användas av någon annan”, säger Ebba Magnusson från Naturskyddsföreningen. Foto: Torbjörn Påhlman/SVT

”Fixa grejen” – temat för miljövänlig vecka i Orsa

Uppdaterad
Publicerad

Miljövänliga veckans tema i år är ”Fixa grejen” och i helgen var Skattungbyns ideellt drivna gratisbutik och verktygsbibliotek inspirationspunkter för mer återanvändning.

Naturskyddsföreningen vill genom projektet guida lokala reparatörer och hantverkare för att bidra till hållbarhetens tre dimensioner – ekonomisk, social och miljömässig.

– Vi har tänkt att vi ska lista lokala hantverkare, skomakare och kanske någon som kan byta dragkedjan i jackan så att den blir som ny, säger Lillian Lundin Stöt från Naturskyddsföreningen.

– Många börjar fundera över sin konsumtion för det har ju effekter både på miljö, hälsa och andra människors välbefinnande. Vi har ju bara en jord och idag lever vi som att vi har 4.2 jordklot bara i Sverige. Det är inte hållbart.

Genom temat Fixa grejen ges konkreta tips på hur man kan laga, göra om och vårda prylar, kläder, inredning, fritidsutrustning och vardagselektronik.

– Och man ska se till att varje grej som har tillverkats, som förhoppningsvis också har tillverkats på ett schysst sätt, används hela sin livslängd, säger Ebba Magnusson från Naturskyddsföreningen.

Hör henne berätta mer i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Klimatet i fokus

Mer i ämnet