Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Polisens regionala insatsledare, Jonas Häll, berättar om hur mycket resurser försvinnanden kräver och hur det är att leda räddningsinsatser med försvunna personer. Foto: Jonna Björnbom/SVT

Så många anmäldes försvunna i Dalarna förra året – polisen: ”Något vi brottas med varje dag”

Uppdaterad
Publicerad

I Dalarna anmäldes över 170 personer försvunna förra året. När någon anmäls försvunnen och där det bedöms att det finns fara för liv kräver det stora resurser för polisen.
– Dels är det ju olyckligt då det finns fara för liv i vissa fall, i andra ärenden kan det vara brott som ligger bakom. I den aspekten är det jätteallvarligt, säger Jonas Häll, regional insatsledare hos polisen.

Under 2019 inkom 177 anmälningar till Polisen i Dalarna som handlade om försvunna personer. Under samma år avslutades 172 ärenden, vilket betyder att en person som varit försvunnen på något sätt återfunnits. Idag finns 15 öppna ärenden hos Polisen som rör försvunna personer.

– Det är en återkommande arbetsuppgift som vi arbetar med strukturerat. Vi har arbetsmetoder för det där vi har utbildningsinsatser och olika metodiker, berättar Jonas Häll som är regional insatsledare i polisregion Bergslagen där Dalarna, Örebro och Värmland ingår.

En räddningsinsats i veckan i regionen

Långt ifrån alla anmälningar om försvunna personer resulterar i stora sökinsatser, men omkring 50 livräddande sökinsatser per år är genomsnittet inom region Bergslagen, berättar Häll. Det är alltså ungefär en räddningsinsats i veckan.

– Är det så att efterforskningen klassas enligt lagen om skydd mot olyckor så blir det en räddningsinsats för att vi befarar att det finns fara för liv och hälsa. Då blir det väldigt omfattande insatser. Det är ofta då vi tar hjälp av externa aktörer hemvärnet, Missing People och frivilliga resursgrupper, säger han.

Se klippet där insatsledaren Jonas Häll berättar mer om hur mycket resurser försvinnanden kräver och hur det är att leda räddningsinsatser med försvunna personer.

År  – Antal Anmälningar (Antal avslutade ärenden där en person återfunnits)

2016 – 259 (231)

2017 – 231 (238)

2018 – 223 (230)

2019 – 177 (170)

Att antalet anträffade är högre än antalet försvunna för vissa år beror på att personen kan ha varit anmäld försvunnen ett annat år än det år där han eller hon anträffades.

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer