Så tänker några Borlängebor kring påskmaten i år– ”Det köper jag inte längre” Foto: Gunilla Wikström/SVT

Så mycket dyrare är påskmaten i år – ägg, sill och lax i topp

Uppdaterad
Publicerad

Traditionell påskmat har stigit mer i pris än livsmedel i stort det senaste året, enligt SCB:s konsumentprisindex (KPI).

– Det kan hända att man väljer bort något, säger Elisabeth Anfält under en handlingsrunda i Borlänge.

I februari i år var de genomsnittliga priserna på livsmedel 0,9 procent högre än i februari förra året. Men de flesta produkterna som brukar finnas på påskbordet har stigit mer i pris än så.

– Äggpriserna brukar sjunka runt påsk, men frågan är från vilken nivå det blir i så fall. Det senaste året har priserna på ägg stigit med nästan 12 procent. Räknat tre år bakåt har äggpriserna ökat med närmare 48 procent, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

I videon: Så tänker några Borlängebor kring påskmaten i år– ”Det köper jag inte längre”

Jämfört med februari förra året har lax och sill ökat mest i pris efter äggen.

Dyrare choklad

Choklad har stigit mer i pris än övrigt godis det senaste året.

– Den enda påskmaten som tydligt minskat i pris jämfört med förra året är kyckling, säger Carl Mårtensson.

Även den oberoende sajten Matpriskollen har jämfört 1 000 påskartiklar under mars månad med samma tid förra året. Bland produkterna som blivit billigare under senaste året finns smör, cheddarost, grädde, sparris, svensk oxfilé och kavring. Även i den undersökningen syns en ökning av priserna på bland annat ägg, lax och sill.

Hur tänker du när du handlar inför påsken i år?

Pinnat inlägg

Hur tänker du när du handlar inför påsken i år? Handlar du som vanligt fast maten är dyrare eller undviker du vissa varor? Kanske har du tips för en billigare påsk? Dela med dig här i chatten!

Peter Hakestam • Skippar laxen på grund av miljöskäl. Älskar gravad lax, men inte på bekostnad av miljön där den odlas i norska fjordar. Plus att förrymda fiskar slår ut det lilla vi har kvar av vild lax.

EG • Det blir enkel påsk. Ägg och Janssons frestelse. Grädde, ansjovis köpt på extrapris.
Lax och sill försvinner. Sen blir det Mistrals paj en dag under helgen. Köpte köttfärs på extrapris. Det blir hel del rester av dessa maträtter sen..

Anneli • Fyyyfaan!!!!

Annelie • Mitt tips är att laga lamm, har tydligen minskat i pris. Jag gör min lammgryta till påsk - väldigt gott. Sedan är påskgodis och påskmust ett måste.

Bo • Saknar vildlaxen, som inte säljs längre, skippar odlad lax, inte värt priset, dessa tunna laxsidor.

Anneli • Värt att skaffa egna höns. I villa trädgården kan man ha egna höns. I vår kommun får vi ha 5 höns, men ingen tupp. Vissa raser ger upp till 200-250 ägg om året.
Kolla er kommuns regler om att ha egna höns.

Eva • Låter kanske märkligt men har funderat på fasta (endast salt buljong och vatten) från fre- lör då jag känner mig mätt på så mycket mat och snask sedan jul… Påskdagen dock bör man ju fira uppståndelsen och äta gott. Gott= sill, lax, ägg, godis.

Anna • Upplever inte att det finns någon stark tradition kring påskmat, egentligen. Påsken infaller under den perioden när det var mest ont om mat i det traditionella samhället. Givetvis fisk, av något slag, och ägg - men det är ju inget speciellt, egentligen.

Sanda • Undviker Lax, och dyrt godis. Det blir inte lika mycket ägg. Jag tänkte göra en spenatpaj. Ett större chokladägg skulle en butik ha 69 kronor fö, vilket jag tycker är löjligt ur ett kilopris syfte. Så jag känner att en del butiker höjer priserna på vissa varor vid påsk.
Om man ska spara in så mycket som möjligt, så är det att jämföra kilopris och ha koll på erbjudanden i olika butiker. Men bara för att en vara är på extrapris betyder det inte alltid att den är billigare än ett storpack(kilopris)

Marie • Vi har egna höns, så ägg är inga problem. Övrigt blir det dock snålt. Gör något av köttfärs (kort datum-pris), som jag drygar ut med riven morot. Påskmust och godis är dock ett måste, dessvärre.

Prisutveckling på påskmat (beräknat på februaripriser):

Produkt: Förändring senaste året / Förändring senaste tre åren

Ägg : +11,6% / +47,7%

Gravad/rökt lax: +9,6% / +31,3%

Sill: +8,2% / +29,9%

Choklad: +6,9% / +24,6%

Kaviar: +6,3% / +25,2%

Potatis: +4,4% / +29,9%

Godis (konfektyr): +4,2% / +23,8%

Lammkött: -0,1% / +26,5%

Fjäderfjän (kyckling): -5,1% / +25,2%

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.