Det krävs många volontärer och funktionärer för att få Peace and love-festivalen att snurra. Foto: SVT

Så raggade Peace and love-festivalen volontärer

Uppdaterad
Publicerad

Det såg riktigt krisigt ut för några veckor sedan för Peace and love-festivalen. Det saknades flera hundra funktionärer och volontärer men nu ser hårt raggande i sociala medier ut att ha lönat sig.

Under onsdagen öppnar bandutlämningen och campingen på årets festivalupplaga i Borlänge. Och för att få hela festivalen att snurra krävs mängder av volontärer och funktionärer.

Hälften saknades

Festivalen hade hoppats på 1000 personer. Och för några veckor hade man bara nått upp till hälften av det.

Dalarna – Peace & Love

– Vi har varit ute i sociala medier och efterlyst, berättar Stefan Martinsson, som är volontärsansvarig på festivalen.  

Och framstöten tycks ha lönat sig. Idag har man lyckats locka cirka 800 personer till att städa området, bygga scener, dela ut festivalpass och vakta bajamajor. Och när SVT Nyheter Dalarna pratar med Stefan Martinsson en timme innan bandutlämningen öppnar låter han lugn och relativt nöjd.   

– Nu ser det bra ut. Vi har funktioner så vi kan genomföra en bra festival men vi hade kunnat ha fler, säger han.

50 kronor i timmen

Det är ungefär 500 volontärer som arbetar för olika föreningar under festivalen. Föreningarna får då 50 kronor per timme som deras medlemmar arbetar. Och den som arbetar mer än 24 timmar får också ett festivalpass.

För de 300 funktionärerna som arbetar på festivalen delas gratis festivalpass ut om man jobbar sammanlagt minst 24 timmar. Sedan bjuds de som arbetar också på fika och mat.

Saknas 200

Men det faktum att det saknas 200 funktionärer och volontärer utifrån festivalarrangörernas förhoppningar tror inte Stefan Martinsson kommer märkas så mycket.

–  Vi får dra ner lite på vissa saker. Till exempel kanske man få vara några färre ute och städa på varje pass, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Peace & Love

Mer i ämnet