Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Helena Landstedt/TT

Så säger kommunalrådet i Falun om vindkraftsutredningen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens snabbutredning om kompensation till kommuner och markägare vid vindkraftsbyggen är klar. Faluns kommunalråd Liza Lundberg (S) ser bra delar och delar som behöver kompletteras.

– Man har hittat förslag på hur man ska kompensera de som bor allra närmast, det lät väldigt bra, men kompensationen till kommunen lämnas därhän på grund av att direktivet ändrats, säger Liza Lundberg (S).

Falun har i dagsläget vindkraftsparker främst i den östra delen av kommunen, i ett område runt Vintjärn, Svartnäs och Lumsheden.

Vindkraft i Dalarna

Det har funnits planer på en vindkraftspark med 280 meter höga vindkraftverk vid Galmsjömyran, söder om Lumsheden, men det satte det tidigare borgerliga styret stopp för. Den påverkan som parken skulle ha på närliggande bebyggelse ansågs vara för stor.

Låter bra

Liza Lundberg uttryckte då ett visst stöd för den stoppade processen.

Tycker du att det som utredningen föreslår räcker för att kommunen ska säga ja i större utsträckning till vindkraftsparker?

– Jag tycker det lät bra – ju närmare man bor ju bättre kompensation och att man kan lösa in sitt boende till värdet som fanns innan planer på vindkraft presenterades, men incitamenten för att inte säga nej blir än starkare om det också finns en kompensation till kommunen.

Vindkraft i Dalarna

2022 fanns 29 vindkraftsparker i länet

• Antal befintliga vindkraftverk: 221

• Årsproduktion befintliga vindkraftverk: 1,5 TWh (Trängslets kraftverk producerar som en jämförelse 0,65 TWh/år)

• Antal beviljade vindkraftverk som planeras fram till 2030: 179

• Beräknad årsproduktion för vindkraftverk som planeras: 2,7 TWh

• Mål för länet som Energimyndigheten och Naturvårdsverket satt i en nationell strategi: 7,5 TWh/år

Källa: Länsstyrelsen Dalarnas rapport ”Nulägesbeskrivning vindkraft i Dalarna 2022”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Dalarna

Mer i ämnet