Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) är tveksam till att kompensera kommuner med vinkraft via fastighetsskatten. Hör hennes svar i videon ovan. Foto: TT/TT

Nu överlämnas betänkande från vindkraftsutredningen

Uppdaterad
Publicerad

Vindkraften i Sverige behöver enligt regeringen byggas ut – men den statliga utredning som nu presenterats ger inga förslag på hur kommunerna ska få ersättning. Det har inte ingått i regeringsuppdraget.

– Vår slutsats är att det bara kan ske genom en skatt men det är vi förhindrade att föreslå, säger utredaren Ulrika Liljeberg på en pressträff.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) fick på torsdagen en utredning överlämnad som på förhand väntades innehålla förslag på hur kommuner ska kompenseras vid etablering av vindkraft.

Utredningen föreslår bland annat olika ersättningar till lokalsamhälle och de som bor närmast vindkraftverk, men pekar på att det inte är tillräckligt och ser behov av ersättning även till kommuner för att fler vindkraftverk ska byggas. Men utredningen är förhindrad att komma med sådana förslag:

Klimatkrisen

– Vår slutsats är att det bara kan ske genom en skatt men det är vi förhindrade att föreslå. Vår bedömning är att en kommunal intäkt av vindkraft i kommuner skyndsamt bör beredas vidare i regeringskansliet, säger utredaren Ulrika Liljeberg, som varit kommunalråd i Leksand men numera är riksdagsledamot för Centerpartiet.

”Behövs klok modell”

Romina Pourmokhtari håller med om att det behövs en ekonomisk morot.

– Jag delar utredningen slutsats att det är både brådskande och angeläget att besluta om en klok modell för ökade incitament, säger Romina Pourmokhtari på pressträffen.

– Så länge kommunerna säger nej står den här branschen still, säger Pourmokhtari.

Utredningen, som nu ska vidare på remiss, tillsattes av den förra regeringen, men i höstas fick utredaren ett tilläggsdirektiv av den nya regeringen: Det är vindkraftsbolagen, inte staten, som ska stå för kostnaderna till kommunerna.

Kristersson: Kommuner bör få ersättning

Romina Pourmokhtari sa strax efter sitt tillträde i höstas att vindkraften är en viktig del av Sveriges energimix och övergång till helt fossilfri elproduktion.

Tidigare under torsdagen sa statsminister Ulf Kristersson (M) till SVT Nyheter att kommunerna bör få betalt för vindkraften.

– Man måste se till att kommunerna får vettiga incitament, sa Kristersson under ett besök i Kramfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet