Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erik Lövgren (S) vill ha positiva besked i utredningen om pengarna till kommunerna. – Idag är det rena vilda västern, säger han. Inte minst frågan om pengar från redan byggda vindparker är avgörande, tycker han. Foto: SVT

Avgörande dag för vindkraftens framtid – kommunalrådet i Ånge: ”Har varit rena vilda västern”

Uppdaterad
Publicerad

Utbygganden av vindkraft har varit omfattande det senaste decenniet, och med de tillstånd som redan beviljats kommer byggandet att fortsätta de närmaste åren.

Men sedan bromsar det in.  Inte minst i Västernorrland finns en växande protest mot att frågan om ekonomisk ersättning till kommunerna inte har varit löst.

– Det har varit rena vilda västern, säger Erik Lövgren (S), kommunstyrelsens ordförande i Ånge, om avsaknaden av tydliga regler för ersättning.

Ersättningssystem som varit etablerade sedan länge i våra grannländer saknas helt i Sverige och nu har kommunerna fått nog.

Under torsdagseftermiddagen får klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) en utredning i sin hand med förslag hur det här kan lösas.

Blir det i form av fastighets- eller produktionskatt eller blir det någon annan lösning? Hur det blir med ersättningen till redan byggda parker är en tung fråga i Västernorrland, som är ett av landets mest vindkraftstäta län.

I videon berättar Ånges kommunalråd Erik Lövgren om hans förväntningar på förslagen.

Vindkraftsproduktionen idag – och elkravet det närmaste decenniet

I dagsläget beräknas att ungefär 20 % av av den totala elproduktionen kommer från vindkraftsnurror eller 30 TWh.

Med redan färdiga tillstånd räknas produktionen öka de närmaste åren till 50 TWh, eller då dryga 30%.

Samtidigt har bland annat en myndighetsgemensam rapport lämnats över till regeringen där Energimyndigheten, Svenska Kraftnät, Energimarknadsinspektionen och Trafikverket skissar på behov av en fördubbling av elbehovet till 2035.

Hur ska Sverige komma dit, då? Primärt via en utbyggnad av vindkraften, menar myndigheterna.

Främst på land, men även till havs, resonerar de.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.