Ånges kommunalråd om vindkraftsersättning: ”Varit vilda västern”

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga partier vill ge vindkraftskommuner en ekonomisk ersättning, visar SVT:s undersökning. En bättre ersättning är något som Ånges kommunalråd Erik Lövgren (S) välkomnar.

– Det har varit lite vilda västern, säger han.

I Ånge kommun finns flertalet vindkraftverk och fler håller på att byggas. Erik Lövgren (S) ser både positiva och negativa delar med det.

– Bland annat håller det ju på att upprättas ett vätgaskluster på sajt Alby östra, som kan komma till tack vare framför allt Tovåsens ställverk, säger han och fortsätter:

Klimatet – Val 2022

– Den oro som finns hos människor och som man ska ta på allvar är bland annat utsikten, ljuset på nätterna och ljudet som vissa upplever som negativt.

Tydligare reglering

Erik Lövgren anser också att en tydligare reglering g Tre vindkraftsbyggen som skapat protester gällande ersättning för vindkraftskommuner behöver göras.

– Det planeras just nu väldigt mycket till havs, och då blir det ju en annan fråga. Men ska det byggas på mark så behövs en tydligare reglering, säger han.

I klippet svarar kommunalrådet på tre frågor gällande vindkraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatet – Val 2022

Mer i ämnet