Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Helena Lindahl (C) kritisk till vindkraftsutredning – menar att vattenkraften borde vara inräknad

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har tillsatt en snabbutredning för att utreda hur stor del av vinsterna från vindkraften som ska stanna hos kommunerna.

Riksdagsledamoten Helena Lindahl (C) är kritisk till att inte vattenkraften är inräknad och menar att direktiven för utredningen är för luddiga.

– Man är vag med vilka som ska få ersättningen, säger hon.

Frågan om hur stor del av vinsterna från vindkraften som ska stanna hos kommunerna som ställt upp med markområden snabbutreds just nu på regeringens uppdrag.

Tanken är att kommunerna ska bli mer välvilliga till vindkraften och inte nyttja sin vetorätt mot etableringar. Men direktiven för utredningen är för oklara menar Helena Lindahl (C) som också tycker att utredningen ska gälla vinsterna från vattenkraften.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västerbotten

– Vi har under alla år fungerat som en koloni för resten av landet och levererat elenergi. Problemet är bara att vi inte fått betalt för det och nu får det vara slut på det, säger Helena Lindahl (C) som också är partiets näringspolitiska talesperson.

Strandhäll tror på utredningen

Hon tycker att den snabbutredning som regeringen tillsatt måste innehålla klarare direktiv som innebär att vinsterna från både vind och vatten ska ge ett rejält plus i kommunernas ekonomi.

Men klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) försvarar arbetet med snabbutredningen.

– Jag har stort förtroende för att utredaren ska komma med kloka förslag som bidrar till en ökad elproduktion och att vi klarar klimatet. Att dra lärdom av andra system, bland annat med en bygdepeng för vattenkraften är en viktig del av utredningen, säger Annika Strandhäll i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter Västerbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västerbotten

Mer i ämnet