Socialdemokraternas gruppledare Petra Andersin. Foto: SVT, Berno Jonsson

Klart med styret i Robertsfors – S och V fortsätter men i minoritet

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna får tillsammans med Vänsterpartiet ordförandeposterna i kommunstyrelsen och fullmäktige i Robertsfors och fortsätter därmed styra i kommunen – men i minoritet.

Socialdemokraterna har tretton mandat, Vänsterpartiet två, Centerpartiet nio, Moderaterna och Sverigedemokraterna har tre vardera och Kristdemokraterna har ett mandat. Det innebär att det röda laget har femton mandat och det blå laget har tretton mandat.

Sverigedemokraterna med sina tre platser blir då vågmästare.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västerbotten

– Allianspartierna släpper fram oss att styra i minoritet och vi får ordförandeposterna i kommunstyrelsen och fullmäktige och majoritet i utskotten. Det blir en bred samverkan med hela alliansen för att få fram de gemensamma frågor som är viktiga för vår kommun, säger Petra Andersin (S) som blir det nya kommunalrådet.

Lars Tängden är Centerns gruppledare.

– Vi väljer den här valtekniska samverkan då vi står inför stora utmaningar i kommunen och har egentligen stor enighet över blockgränsen i de stora frågorna. Vi tror att det här ger bäst resultat och en bra utveckling för kommunen, säger han.

Och det nya kommunalrådet är glad att man nu har kommit överrens.

– Det känns fantastiskt bra att vi kan fortsätta det jobb vi påbörjat i kommunen då det är många viktiga beslut som måste tas och vi är ödmjuka inför uppdraget, säger Petra Andersin (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västerbotten

Mer i ämnet