Hans-Peter Carlson, ordförande för Liberalerna i Västerbotten Foto: SVT

Oenighet bland Liberalerna om Tidö-avtalet – L i Västerbotten stöttar samarbetet

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna är kluvna till det så kallade Tidö-avtalet. I Stockholm kräver nu partiet ett nationellt partiråd för att förankra avtalet – så långt vill inte L i Västerbotten gå.

 – Vi hade ju ett landsmöte i partiet som bestämde att vi skulle gå till val på det här sättet. Blev det här ett dåligt resultat får vi leva med det, säger Liberalernas länsförbundsordförande Hans-Peter Carlson.  

Liberaler landet runt är mer eller mindre missnöjda med innehållet i samarbetsavtalet mellan Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna.  

Följ dina lokala nyheter om valet i Västerbotten

Frågor som bland annat skaver är det sänkta biståndet, visitationszoner, anonyma vittnen i rättegångar och ett minskat mottagande av kvotflyktingar. Hans-Peter Carlson är en av dem som inte heller gillar de punkterna. 

Vill att avtalet granskas

Liberalerna i Stockholm nöjer sig inte med att vara missnöjda. De skriver i ett brev till alla medlemmar i partiet att hela avtalet borde granskas och godkännas av medlemmarna i partiet. Antingen ska det göras i ett extra partiråd eller på kommande landsmöte då ny partiordförande ska väljas, anser Stockholmsliberalerna, men så långt vill inte liberalernas länsordförande i Västerbotten gå.  

– Jag tror inte särskilt sannolikt att det blir så, sen vad andra i länsförbundet tycker kan inte jag svara på.

Nöjd med delar

Hans-Peter Carlson anser att Tidöavtalet också innehåller bra saker för Liberalerna, till exempel skolfrågorna, men också om avsnittet som gäller public services framtid och stärkt skydd för aborträtten. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västerbotten

Mer i ämnet