Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Liberalernas partiledare Johan Pehrson kommenterar dagens statsministeromröstning och de höjda rösterna inom det egna partiet. Foto: SVT

Johan Pehrson (L) anmäls efter kritiken – av egna partiet

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas partiledare Johan Pehrson har anmälts till Liberalernas granskningsutskott för att ha brutit mot partiets stadgar, enligt ett internt mejl som GP tagit del av. Uppgifterna kommer i kölvattnet av hård kritik från bland annat Liberalerna i Stockholm län.

Johan Pehrson informerade aldrig partistyrelsen om innehållet i det, av flera L-politiker, kritiserade Tidöavtalet. Därför anmäls han nu till partiets granskningsutskott, enligt ett internt mejl som GP tagit del av.

”Jag tycker att det är extremt olyckligt, odemokratiskt och visar på bristande ledarskap att inget beslut har tagits i PS (Partistyrelsen) kring de förhandlingar som pågått och att slutgiltiga förslaget inte varit uppe för beslut i partistyrelsen”, skriver Simona Mohamsson, som är ledamot i partistyrelsen, enligt GP.

I en skriftlig kommentar till SVT Nyheter skriver hon:

”Jag ville lyfta en diskussion kring förankringsprocesser internt i partistyrelsen och är besviken att det har nått utanför den slutna kretsen. Mitt syfte var som sagt att lyfta en intern diskussion över hur vi arbetar med transparens, intern demokrati och förankring av strategiska beslut”.

Bodil Frigren Ericsson, ordförande i granskningsutskottet, skriver i en kommentar till SVT Nyheter att hon inte uppfattar Simona Mohamssons mejl som en direkt anmälan, men att det trots det tas på ”yttersta allvar” och kommer att följas upp noggrannt.

”Avsteg från många avgörande punkter”

Liberalerna i Stockholms län kritiserar enligt flera medier Tidöavtalet för att det innehåller avsteg från många avgörande punkter i landsmötesbeslut och partirådsbeslut. Länsförbundet vill att man kallar till ett nytt partiråd, eller att höstens landsmöte ska användas för att ”bereda möjlighet att ta ställning till Tidöavtalet i sin helhet”.

Pär Löfstrand, Liberalernas länsförbundsordförande i Jämtland, säger till SVT Nyheter att han tycker att man borde haft ett partiråd innan en ny regering tillträtt för att ”få mer förankring”.

Johan Pehrson svarar på kritiken

Kritiken mot avtalet rör bland annat förslag som visitationszoner, anonyma vittnen och utvisning av utländska medborgare på grund av bristande vandel.

– Det finns personer som tycker att en del saker är svårsmält, det har jag respekt för, säger Johan Pehrson till SVT:s politikreporter Karolina Skoglund i riksdagen efter måndagens statsministeromröstning.

Till Aftonbladet säger Johan Pehrson att partistyrelsen löpande informerats om att yttersta beslut om  avtalet med M, KD och SD skulle fattas av Liberalernas riksdagsgrupp.

Hör Johan Pehrson kommentera kritiken i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.