Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur många gånger användes ordet ”slott” egentligen? Se videon för en grundlig genomgång! Foto: TT/Faksimil

Vilda namnstriden i riksdagen – så många gånger nämnde Nooshi Dadgostar ”slott” i sitt brandtal

Uppdaterad
Publicerad

15 gånger – på 14 minuter. Så många gånger gånger hann vänsterledaren Nooshi Dadgostar säga något relaterat till slott i sitt brandtal mot partierna bakom det så kallade Tidöavtalet: M, SD, KD och L.

Nooshi Dadgostars (V) tal före måndagens statsministeromröstning har blivit omnämnt inte minst för att vänsterledaren lanserade ett nytt begrepp för Tidöavtalet: ”Slottsavtalet”, som anspelar på att avtalet tecknades på just ett slott.

Och Nooshi Dadgostar arbetade hårt på att lansera slottsavtalet. Faktum är att partiledaren hann nämna något slottrelaterat hela 15 gånger under det omkring 14 minuter långa anförandet – mer än ett slott per minut.

Foto: Faksimil

Några andra förslag

Nooshi Dadgostar är dock i gott sällskap på den rödgröna sidan: även S-ledaren Magdalena Andersson har använt begreppet för att beskriva regeringssamarbetet. Centerpartiets Annie Lööf lanserade i sin tur ”Oket”, en förkortning av ”Oktoberavtalet”.

Men oppositionen är inte ensamma om att att försöka lansera ett nytt namn på Tidöavtalet. Under sitt anförande i dag kallade Kristdemokraternas Ebba Busch avtalet för både ”Oket” och ”Ösen”.

Delade meningar

Vem som vinner namnstriden återstår att se. Expressens politiska kommentator Viktor-Barth Kron twittrar dock om sin skeptisism:

Dumt av de rödgröna att kalla det 'slottsavtalet'. 'Slott' för tankarna till Victoria och Estelle. Traditionen i svensk politik är att folk gillar kungen men hatar adeln. 'Herrgårdsavtalet' hade således varit bättre”.

Utrikeskorrespondenten Magda Gad, som skriver för Expressen, är av en annan åsikt:

”... Nooshi Dadgostar talar med ett kompromisslöst driv som vi känner igen. Jag tror minsann Olof Palme återuppstod i dag”, twittrar hon.

I klippet ovan kan du höra alla gånger Nooshi Dadgostar nämnde något med slott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.