Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulf Kristersson (M) har precis blivit Sveriges nya statsminister.

Klart: Ulf Kristersson framröstad som tillträdande statsminister

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart – Ulf Kristersson (M) kommer att tillträda som statsminister. Efter dagens omröstning stod det klart att 176 tryckte grönt medan 173 tryckte rött, vilket betyder att han kommer att tolereras av Sveriges riksdag. Beskedet möttes av stående ovationer, men också kritik från oppositionen.

Det blev tredje gången gillt för Ulf Kristersson. Efter att M tillsammans med SD, KD och L signerat det så kallade Tidöavtalet, har Moderatledaren, som tidigare försökt att bli statsminister två gånger, röstats fram.

Tidigare osäkerheter har gällt ett antal liberala riksdagsledamöter men när dammet lagt sig står det alltså klart att alla följt partilinjen, trots att flera av dessa ledamöter riktat skarp kritik mot Tidöavtalet de senaste dagarna.

Ingen riksdagsledamot avvek från partilinjen och ingen tryckte heller gult, vilket betyder avstår.

Ulf Kristerssons glädje

På den efterföljande presskonferensen var Ulf Kristersson mycket nöjd.

– Det känns stort. Jag är tacksam. Jag är glad över förtroendet som jag har fått av riksdagen men också påtagligt ödmjuk inför uppgifterna som ligger framför oss, säger han.

Ulf Kristersson berättade också kort om hur hans dag skulle se ut, innan avslutade det korta anförandet.

Efteråt fick han bland annat en fråga om ”ni är en regeringskris som bara väntar på att hända”. Frågan, som handlar om det bräckliga parlamentariska läget där partierna bakom Tidöavtalet bara har två mandats övervikt, fick Ulf Kristersson att dra på smilbanden.

– Det tror jag inte alls. Jag tror att det finns en allvarsmättad stämning i svensk politik av många olika skäl, så jag tror att de allra flesta kommer vilja göra så mycket nytta som möjligt med respekt för att man kan tycka olika.

Magdalena Anderssons kommentar

Magdalena Andersson (S), som leder övergångsregeringen, skriver på Instagram att hon har gratulerat Ulf Kristersson. Men inlägget innehåller inte bara sött utan också salt:

”Innan valet lovade de fyra högerkonservativa partierna väldigt mycket. Men vi hör redan nu hur de börjar svika sina löften till väljarna”, skriver hon.

I morgon kommer Ulf Kristersson att presentera sin regering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.