Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Berno Jonsson / SVT.

V går ihop med borgerliga partier i Malå – får intern kritik

Uppdaterad
Publicerad

Det stormar i politiken i Malå. Kommunen är en av de sista i landet när det gäller att få styret helt på plats. Anledningen är interna stridigheter inom Vänsterpartiet och kritik kring samarbetet med de borgliga partierna.

– Det är viktigt att vi talar med varandra och försöker ta ansvar för att få till ett fungerande politiskt styre i Malå, säger Cecilia Festin Stenlund (L).

Det är så pass turbulent inom Malåpolitiken att man är en av de kommuner som är sist i landet med att få till ett politiskt styre efter valet.

Nästa vecka är det valfullmäktige och då ska kommunalråd och andra höga poster väljas, men det ser ut att bli en het debatt.

Uppgörelse med V och borgerliga partier

Bakgrunden är en förtroendekris för kommunalrådet Lennart Gustavsson (V). Socialdemokraterna och en grupp inom Vänsterpartiet menar att han är det stora problemet som gjort en uppgörelse med den borgerliga sidan: Moderaterna, Liberalerna och Malålistan.

Den innebär att Gustavsson ska vara kommunalråd i två år och sedan ska Cecilia Festin Stenlund (L) ta över ordförandeskapet i kommunstyrelsen de resterande två åren av mandatperioden.

De vänsterpartister som representerar i fullmäktige hotar att avgå och begära utträde ur partiet om den valtekniska samverkan fullföljs.

– Vi gillar inte den uppgörelse han har gjort med de borgerliga partierna som också tilldelats flera ledande ordförandeposter, säger Siv Stenberg (V) som sitter i fullmäktigegruppen.

Splittring inom V

Sprickan inom vänstern blir ännu mer tydlig då Lennart Gustavsson, som fick flest personröster i valet, också får stort medhåll av övriga vänsterpartister på partimötena och nu har man också startat en namninsamling för att få ha honom kvar som kommunalråd.

– Jag har säkert fel och brister men jag har under förra mandatperioden gjort så gott jag kunnat och jobbat för kommunens bästa och jag har svårt att riktigt förstå grunden i deras kritik, säger Lennart Gustavsson (V).

– Man måste jobba för att samverkan ska fungera. Ingen är perfekt och alla kan göra misstag, men det är viktigt att vi talar med varandra och försöker ta ansvar för att få till ett fungerande politiskt styre i Malå. Det är heller inte ovanligt att man ingår sådana här oheliga allianser och jag hoppas att vi ska fixa de här fyra åren tillsammans, säger Cecilia Festin Stenlund (L).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.