Hör Ulf Hansson, klimat- och energistrateg på länsstyrelsen, om vindkraften i Blekinge. Foto: Jonas Ekströmer, TT / SVT

Lång väg kvar till vindkraftmål: ”Tar många, många år”

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått drygt fem år sedan något vindkraftverk byggdes i Blekinge – och det kommer att dröja innan fler byggs. Samtidigt finns ett mål satt för länet att utöka elproduktionen med tre gånger så mycket som produceras idag.

Regeringens målsättning är tydlig, 2040 ska Sverige ha 100 procent förnybar elproduktion.

För att nå dit har Energimyndigheten och Naturvårdsverket tagit fram en målsättning för respektive län. För Blekinge är utbyggnadsbehovet 0,5 TWh – vilket är tre gånger så mycket som länet producerar i dag.

Projekt har stoppats

De senaste åren har två vindkraftsparker till havs planerats i länets, men i båda fallen har planerna stoppats.

Tillsammans skulle de två projekten ha inneburit 783 vindkraftverk för Blekinge, men båda stoppades då försvarsmakten hade intressen i samma områden. 

”Processer som tar tid”

Ulf Hansson, klimat- och energistrateg på länsstyrelsen, vågar inte spekulera i när han tror att Blekinge får sina nästa vindkraftverk.

– Det här är processer som tar tid, från att man börjar projekt till att det står färdiga vindkraftverk tar många, många år.

Vad tror du krävs för att nå målen?

– En tätare dialog och samverkan mellan olika aktörer så att vi hittar platser där vi kan bygga vindkraft, som är acceptabla för alla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.