Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Specialtransporterna på nätterna av vindkraftverk till St Blåbergsliden är bara ett av flera pågående projekt i Västerbotten just nu. Foto: Marit A Israelsson

Störst utbyggnad i Norrbotten – men alla Sveriges län ska planera för mer vindkraft

Uppdaterad
Publicerad

Energimyndigheten och Naturvårdsverket har pekat ut hur mycket vindkraft som behöver byggas i respektive län. Nu vill de att alla länsstyrelser utreder var den ska placeras.

– Det är bra att försöka bryta ner det här regionalt och se om vi kan uppfylla målen i strategin, kommenterar biträdande enhetschef vid miljöenheten i Västerbotten, Joacim Jacobsson.

Ett led i att nå det uppsatta målet om 100 procent förnybar elproduktion år 2040 är att kraftigt öka utbyggnaden av vindkraft. Myndigheterna har gjort en sammanvägd bedömning av vad som är en rimlig fördelning av utbyggnadsbehovet.

Enligt den är det Norrbotten som ska bygga ut mest, 10 TWh, eller motsvarande 476 vindkraftverk. Alla övriga län i norr förväntas stå för en produktion om 7,5 TWh, motsvarande 357 vindkraftverk. Detta samtidigt som många av länen i söder ska producera runt 2 TWh, motsvarande cirka 100 vindkraftverk.

– Planerna på elintensiv industri i norra Sverige blir en stor utmaning. Södra Sverige måste börja producera mer el när den el som produceras i norr måste stanna här.

I klippet  – samt nedan – ser du hela listan över hur mycket vindkraft varje län behöver bygga för att uppnå den nationella strategin.

Så mycket vindkraft behöver byggas framöver. Foto: SVT

.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet