Foto: SVT

Industrisatsningarna i norr kräver nästan halva Sveriges elförbrukning

Uppdaterad
Publicerad

I statens nationella strategi slås det fast att vindkraften ska fyrfaldigas fram till år 2040. Nu ser den målsättningen inte ut att räcka till.

Om energibehovet för de framtida industrisatsningarna ska mötas med vindkraft kommer det att krävas betydligt mer utbyggnad än så.

Sverige bygger nu ut vindkraften i rekordfart. Inom bara några år kommer den att ha fördubblats. Trots det är det långt kvar innan man når det behov som Energimyndigheten och Naturvårdsverket slår fast i en nationell strategi för hållbar vindkraftsutbyggnad.

För att klara riksdagens mål om 100 procent förnybar elproduktion år 2040 pekar strategin ut att vindkraften behöver byggas ut till att producera motsvarande minst 100 TWh, varav 80 TWh ska utgöras av landbaserade verk. I dag producerar vindkraften ungefär 25 TWh årligen.

– Ja det är väldigt mycket, och då är det här ändå en lägstanivå vi presenterar, konstaterar Martin Johansson som är t f enhetschef vid Energimyndigheten och en av dem som arbetat fram underlaget.

Elbehovet växer snabbt

Från att elanvändningen i Sverige under många år har legat hyfsat konstant, ökar de aviserade behoven i snabb takt. Myndigheter, företag och andra bedömare tror på åtminstone en fördubbling av elbehovet de närmaste 20 åren.

– Framtiden är svår att sia om, liksom vilka energislag som kommer att gälla. Men det är klart att vindkraften pekas ut som en viktig möjliggörare.

Större men färre i framtiden

I dag finns det, mycket grovt räknat, drygt 4 000 vindkraftverk i Sverige. Om 20 år kommer de kanske inte att vara fler till antalet, men den snabba teknikutvecklingen innebär att varje enskilt verk kommer att producera mycket mer. Större verk tar mer mark i anspråk.

Ett exempel på mer moderna verk är de i Blåbergsliden utanför Burträsk i Västerbotten. Dit fraktas på nätterna vindkraftverk som blir 200 meter höga. För att klara transporterna har man behövt bygga om vägarna.

I klippet kan du se när de stora vindkraftverken fraktas till Blåbergsliden.

Industrisatsningarnas elbehov

Tillsammans beräknas LKAB:s satsning på järnsvamp och H2 Green Steels satsning mot fossilfritt stål kräva cirka 70 TWh* elenergi. Det motsvarar ungefär hälften av hela Sveriges årliga elförbrukning.

Batterifabriken Northvolt ett i Skellefteå beräknas behöva 2 TWh elenergi.

Pilotanläggningen Hybrit i Luleå beräknas behöva 15 TWh elenergi.

*1 TWh räcker för att klara elförsörjningen till cirka 50 000 villor under ett år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.